ANA SAYFA
 FİRMA HAKKINDA
 ÜRÜNLERİMİZ
 FİYATLAR
 HABERLER
 E-MAİL VE ADRES
   

1986'DAN BERİ METAL DEDEKTÖRÜ ÜRETİMİNDE

TÜRKİYE'NİN LİDER KURULUŞU

ELSAN  ELEKTRONİK  SANAYİİ

 

Görüntülü cihaz, ekranlı cihaz, yeraltı kamerası,

 GPR yeraltı radarı nedir?

Avcıların birbirlerine anlattıkları hikayelerin sonu gelmez. Teşbihte hata olmaz;  “Tüfekle bir attım yedi tilki birden vurdum” misali avcıların atmaları – tutmaları ve uydurma hikayeleri çoktur.

Define arayanlar da aslında define avcısı diye de adlandırılırlar. Hal böyle olunca define avcılarının da hikayelerinin sonu gelmez. Onlarda da şöyle hikayeler ağızdan ağza dolaşır: “Biz bulamadık ama Türkiye’nin “falan” zengin adamında görüntülü cihaz varmış, toprağın içinde ne varsa ekranında gösteriyormuş, zaten bu adam esas servetini define bularak yapmış…” Elsan firmasına “görüntülü veya ekranlı cihaz var mı?” diye soran çok kişi gelir. Hatta bunların içinde maddi imkanı yerinde olup bir avuç dolusu parayı böyle bir cihaza harcamağa hazır olanlar da vardır.

İşin gerçeği şudur: Toprağın altındaki eşyaları ekranında resim olarak, hakiki şekliyle gösteren bir cihaz yoktur. Toprak saydam olmadığı için ve toprağı oluşturan maddeler de  homojen (her tarafta aynı fiziksel, aynı kimyasal özellikte) olmadığı için toprak içinde herhangi bir dalgasal enerjiyi düzgün olarak kullanma imkanı yoktur. Toprağa görünür ışık ve lazer nüfuz etmez. Toprağa elektromanyetik dalgaların ancak düşük frekanslı olanları nüfuz edebilir. VLF – Very Low Frequency tabir edilen çok düşük frekanslı sinyaller dedektörler tarafından kullanılmaktadır ve bunların da frekansı 10 kHz civarında olup, dalga boyları 30 km civarındadır ve bu dalgaların toprak içindeki eşyaların şekillerinin incelenmesinde kullanılması imkansızdır.

Elektromanyetik dalgaların 10 MHz - 1000 MHz frekans bandı toprağa daha zor nüfuz etmesine rağmen, teknolojinin sınırları zorlanarak "Ground Penetrating Radar" denilen GPR yeraltı radarları yapılmıştır. Ekranı olan ve ekranında yeraltına gönderilen elektromanyetik dalgaların yansımasını gösteren bu radarlar, yeraltındaki eşyaların şeklini göstermezler. Aşağıda bu radarın ekranında görülen resim vardır.

                               

Ekrandaki bu resim yeraltında üç adet cisim olduğunu belli ediyor. Ekranda ters V şeklinde çıkan her şekil bir cisim alametidir. Toprak içinde bu cisimler üç adet kaya parçası da olabilir, üç adet varil de olabilir, üç adet su borusu da olabilir, ekran şekli böyle oluşmaktadır. Aşağıda da toprak içinde daha çok cisim olduğunda elde edilen ekran resmi var:

                                                      

Yeraltı radarları, toprak içindeki, taş, kaya, metal olan, metal olmayan her şeyin yansımasını ekranda gösterdikleri için define aramak için kullanılamazlar. Ayrıca bu radarlar ıslak topraklarda işlevlerini yitirirler. Bu radarlar küçük ve derin eşyalara da duyarsızlardır. Bu radarların fiyatları da 5.000 $ - 50.000 $ arasında değişiyor.

Uçaklarda ve gemilerde bulunan hava radarlarının kullandıkları giga hertzler mertebesindeki çok yüksek frekanslı sinyaller bir yüzeyden yansıdıkları vakit yüzeyin şekli hakkında bilgi içerebilir. Ancak toprağa da maalesef çok yüksek frekanslı sinyaller nüfuz edemiyor, toprağa çarptıklarında yüzeyden yansıyorlar. Toprakta, denizcilikte kullanılan sonar cihazının da kullanılması mümkün değildir. Toprak ultrason dalgalarının yol alması için uygun bir ortam değildir. Röntgende kullanılan X ışınlarının toprakta nüfuz kabiliyetleri 10 cm.ler civarında olmakta ve bunların cihazları da portatif olamamaktadır.

Bu sebepten teknik olarak toprağın içindeki cisimlerin hakiki şeklini ekranda görmek mümkün değildir.

Define avcılarının anlattıkları: dürbün gibi cihaz varmış, yerin altını gösteriyormuş; kamera varmış yeraltını gösteriyormuş, fotoğraf makinesi varmış yeraltındaki eşyaların resmini çekiyormuş, ekranlı veya görüntülü cihaz varmış ekranında yerin altındakileri gösteriyormuş sözlerinin hepsi uydurma, safsata sözlerdir. Böyle sözlere itibar etmeyiniz. Böyle cihazların peşine düşmeyiniz, ya vaktinizi boşa harcarsınız, ya da karşınıza sahte bir cihaz çıkar.

Elsan’ın notu: Bazı uyanık kimseler sahte görüntülü cihazlar ürettiler. Bu cihazların bir kısmı dizüstü bilgisayar ihtiva etmektedir. Bu bilgisayara öyle bir program yüklenmiştir ki adeta yeraltını gösteriyormuş izlenimini vermektedir. Bunların sahte olduğunu şöyle test edebilirsiniz: aynı yer için iki veya daha fazla tarama yaptırın, her defasında ekranda başka resimler elde edeceksiniz. Çünkü cihaz yerin altını göstermiyor. Her taramanın farklı yerde yapılacağı farzedilerek programı yapıldığından, bu program, her seferinde farklı resimler üretiyor. Siz yerin altını değil, programın ürettiği sahte resimleri izliyorsunuz!!

Bazı sahte bilgisayarlı cihazlar da ekranında kırmızılı, mavili, yeşilli bulanık resimler üretirler, ve bu resimlerin sizin bulmak istediğiniz define ile hiç alakaları yoktur. Bunların bir kısmı da yerin manyetik alanındaki değişmeleri ekrana renkli karmaşık resimler olarak getirir. Halbuki siz yerkürenin manyetik alanını ölçmek istemiyorsunuz. Define bulmak istiyorsunuz. Aradığınız altın, gümüş gibi cisimler yerin manyetik alanını değiştirmezler. Bu cihazlar kıymetli madenleri bulamazlar.  Bu cihazlar topraktaki manyetik demir minerallerinden etkilenirler ve toprağa gömülmüş demir kütle varsa ondan etkilenirler. Altın, gümüş, bronz gibi metalleri bulmak için Elsan dedektörlerini kullanmanızı tavsiye ederiz.

 

  

   Metal dedektörü nerelerde kullanılır?

   Toprak altındaki defineler nasıl oluştu?

   Define arama yönetmeliği.

   Dedektörle define aramanın suç olmadığına dair Yargıtay Genel Kurulu Kararı.

   Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu.

   Define arayanın yapması ve yapmaması gereken şeyler.

   Tarihi eserlerimize ve tabiat varlıklarımıza sahip çıkalım. Bu vatan bizim.

   Definenin yerini belli eden, taşlara oyulmuş işaretler.

   Türkiye'de bulunan sikkeler, resimleri.

   Dedektörler ne kadar derinden bulabilir? Bazı dedektör satıcılarının yanıltıcı beyanları.

   Dedektör satın alırken nelere dikkat etmeli?

   Definenin ne tarafta olduğunu (sözde !) gösteren uydurma define bulma aletleri nelerdir?

   Görüntülü cihaz, ekranlı cihaz, yeraltı kamerası, GPR yeraltı radarı nedir?

   Çubuk, şakül, alan tarama cihazı, uzun menzilli antenli tarayıcılar, lazerli tarayıcı nedir?

   Dedektörle beraber hediye verilen alan tarama cihazının size ne faydası olur?

   Define bulmak için cinlerden yararlanılır mı? Defineyi cinler korur mu?

   Kur'an'da define ile ilgili ayetler. Bu ayetlerden hangi neticelere varırız?

   Dedektör kullanıcılarının resimleri ve definecilerle ilgili karikatürler.

   Metal dedektörlerinin çalışma prensipleri ve elektronik devre şemaları.

   Metal dedektörlerinin fiyatları.

 

ELSAN ELEKTRONİK SANAYİİ

Merkez:

Molla Gürani Cad. Kilimci Sok. No: 15/B Fındıkzade - Fatih - İSTANBUL

Tel: (0212) 523 45 29 - (0212) 523 99 77   Faks: (0212) 631 22 17

Şube:

Rami Kışla Cad. Topçular İş Merkezi No: 88 Dahili No: 275 Eyüp - İSTANBUL

Tel & Faks: (0212) 544 52 80

Copyright 2007 Elsan Elektronik Sanayii - Turkey    e-mail: elsaninfo@mynet.com , elsaninfo@e-kolay.net

ANA SAYFA  FİRMA HAKKINDA ÜRÜNLERİMİZ ÖNEMLİ BİLGİLER HABERLER E-MAİL VE ADRES